PočetnaVestiEkonomijaKOLIKO VREDI JEDNA „CRVENA“ – CENE RASTU IZ DANA U DAN, A...

KOLIKO VREDI JEDNA „CRVENA“ – CENE RASTU IZ DANA U DAN, A DOKLE ĆE?

ČITAJ MI!

Srbija, 2. majEkonomske posledice pandemije još nisu popustile, a svetsko tržište su pogodile energetska kriza i rat u Ukrajini. U takvim okolnostima opšti nivo cena je u porastu na celom svetu, pa i u Srbiji, a pitanje koje sve brine je – koliko će se još inflacija kretati uzlaznom putanjom?

Osetnija poskupljenja, prvo hrane i energenata, počela su na jesen prošle godine, a onda jedno za drugim, cene su iz meseca u mesec sve više rasle.

U 2022. godini rekordno je poskupela hrana, najviše povrće, zatim ulja i masti, kafa, meso, mlečni proizvodi i jaja. Veliki rast cena i dalje beleži gorivo.

Analitičari predviđaju da nova poskupljenja od maja tek slede.

Može sve da poskupi zbog cene energenata. Ono što danas ne možemo znati je kakva će situacija biti s nabavkom energenata u Srbiji. To je potpuno politička tema i ima malo veze sa ekonomijom. Ako bi se to desilo, manje-više, imali bismo novi talas opšteg poskupljenja„, objašnjava za N1 ekonomista Aleksandar Stevanović.

Osnovna vrsta hleba se još može naći po ceni od 46 dinara, na koliko je do 11. maja ograničena uredbom Vlade Srbije. Međutim, poskupeli su svi drugi pekarski proizvodi.

Ukoliko država ne nastavi sa intervencijom, neke procene kažu da bi i hleb mogao da skoči na 70 i 80 dinara. Pitanje je da li će se cena tu zaustaviti.

Siromašnima je najteže, jer, njima je hrana lavovski deo izdataka koje imaju. Možda bi za državu bilo bolje da, umesto što poklanja 100 evra kome padne na pamet, da poklanja onima koji su zaista u nuždi„, dodaje Stevanović.

Vlada je jedno vreme pokušala da sačuva cene osnovnih životnih namirnica, pa ipak, poskupljenja su snažno pogodila građane.

Čak milion penzionera u Srbiji mesečno troši do 30.000, a polovina zaposlenih ima platu do 50.000 dinara. Oni su i pre rasta cena najveći deo dohotka izdvajali da se prehrane, a kažu da im baš to poskupljenje najteže pada.

Kupujem manje količinski. Ja sam penzioner, prema tome, moram da vodim računa, zna se kakve su penzije„, ističe starija sugrađanka.

Sa druge strane, poskupljenja mnogo ne dotiču penzionerku koja prima inostranu penziju.

Jedan mladić navodi da uz sve troškove stanovanja, najviše novca mesečno daje za hranu, dok novopečena majka ističe da je razočarana zbog odnosa države kojoj su puna usta o natalitetu, a ne radi ništa da bi pomogla roditeljima koji se jedva snalaze.

Umesto statističkih brojki, inflaciju najbolje pokazuju poluprazne korpe i kese u trgovinama.

Zbog toga su česti komentari da umesto hiljadarke, danas dve hiljade dinara ne vrede više od jednog cegera iz prodavnice.

Izvor: N1

 

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde