PočetnaIstočna SrbijaBorDrugi pišu: VLAŠKA PESMA - ŽIVA RIZNICA. ODJECI 18. FESTIVALA

Drugi pišu: VLAŠKA PESMA – ŽIVA RIZNICA. ODJECI 18. FESTIVALA

ČITAJ MI!

Bor, 4. novembar – U koncertnoj sali Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” u rudarskom gradu Bor, održan je 18. Festival vlaške izvorne pesme koji neguje i čuva od zaborava autentične vlaške pesme. Festival je bio takmičarskog karaktera, a učestvovalo je 12 izvođača koji su pevali vlaške izvorne pesme sa i bez muzičke pratnje.

Nadmetali su se: Boban Janošević iz Brestovca, Krstina i Teodora Mik iz Banatskog Novog Sela kod Pančeva, Ljubisav Adamović iz Metovnice, Smilja Pupanović iz Krivelja, Danilo Stepanović iz Vlaola kod Majdanpeka, Zorica Dudejić iz Gornjana, Dejan Krčoba iz Slatine, Jela Marjanović iz Bora, Saša Dražilović iz Kučeva, Mirjana Nestorović iz Krivelja i Nenad Savić iz Novih Banovaca kod Stare Pazove. Sve učesnike je pratio orkestar Danijela Grekulovića, virtuoza na harmonici koji je jedan od učenika poznatog i najboljeg harmonikaša vlaške muzike, pokojnog Slobodana Božinovića.

Virtuoz: Danijel Grekulović iz Luke – Foto: Centar za kulturu Bor

Festival je i ove godine nastavio da neguje autentične, arhaične zvuke vlaške izvorne pesme. Neki od takmičara su rođeni kada je festival pokrenut, a sada su svojom interpretacijom i emocijom preneli svu raskoš vlaške izvorne melodije.

Tročlani žiri koji je ocenjivao takmičare činili su etnomuzikolozi Svetlana Azanjac i Aleksandra Rašković Todorović i Dragana Marinković, urednik emisije Od zlata jabuka Radio Beograda.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije je grad Bor, a festival je otvorio Milivoje Janošević, zamenik gradonačelnika Bora.

Danas svi zajedno slavimo 18. rođendan festivala koji je značajan za naš grad i državu Srbiju. Zahvaljujem Ministarstvu kulture što je prepoznalo naše napore u očuvanju tradicije i kulture Vlaha. Grad Bor će učiniti sve što je u našoj moći da za sva kulturno-umetnička društva i dešavanja koja su vezana za vlaške i druge nacionalne manjine bude dovoljno novca. Ovo je pokazatelj da Vlasi mogu, smeju i imaju pravo da se diče svojom kulturom i tradicijom. Bor je multietnička sredina i mi smo uvek bili i bićemo otvorenog srca. Takođe, Vlasi odnedavno imaju i svoje pismo i prva književna izdanja – istakao je Janošević.

Podrška grada: Milivoje Janošević – Foto: Centar za kulturu Bor

On je dodao da će grad Bor urediti sve Domove kultura u selima.

Vratićemo Susrete sela i uradićemo mnogo dobrih stvari za život na selu koji je teži nego u gradu.

Danijel Čorboloković, direktor Centra za kulturu grada Bora, koji je organizator festivala, sa zadovoljstvom ističe da je i ova manifestacija protekla u najboljem redu.

Zorica Dudejić – Foto: Centar za kulturu Bor

Uživali smo zaista u interpretacijama vlaških pesama sa muzičkom i bez muzičke pratnje. Imali smo šarolik opus izvođača i izuzetno mi je drago što smo čuli neke pesme koje su kao da su godinama bile skrivene u nekoj riznici, a večeras smo ih čuli na našoj sceni – kaže Čorboloković.

Aleksandra Todorović Rašković, magistar etnomuzikologije i član žirija, ističe da festival sam po sebi ima za cilj očuvanje vlaškog izvornog stvaralaštva.

Mi smo večeras imali dve strane, jedna je naša prošlost, to su stariji izvođači od kojih smo mogli da naučimo i od kojih mlađe generacije treba da uče. S druge strane imamo mlađe naraštaje od kojih zapravo zavisi očuvanje našeg izvornog narodnog stvaralaštva. Festival je vrlo interesantan jer možete da vidite izvođače iz našeg kraja, a imali smo i izvođače iz drugih krajeva Srbije koji neguju vlašku izvornu pesmu. Nama u žiriju je bilo teško da odaberemo najbolje, ali se nadam da smo svi zajedno uspeli da ostvarimo isti cilj, a to je da naša vlaška pesma nastavi da živi – izjavila je Aleksandra Todorović Rašković.

Boban Janošević – Foto: Centar za kulturu Bor

Frula iz Crnorečja

Pre početka takmičenja nastupio je poznati frulaš Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora, dobitnik specijalne nagrade na Saboru frulaša u Prislonici, koji je odsvirao jednu predivnu vlašku melodiju.

Stefan već godinama na prestižnim domaćim i međunarodnim etno-festivalima predstavlja tradicionalnu muziku Crnorečkog kraja. On je poznat i kao učesnik kultne emisije Šljivik Radio-televizije Srbije, a dobitnik je brojnih nagrada u kategoriji “izvorno muziciranje”.

Višeglasje

Kao gost na ovom festivalu je nastupala i etno-grupa Marinika iz Negotina koju predvodi Danijela Marković, profesor negotinske gimnazije. Kada su mlade devojke zapevale publika u sali uživala je u karakterističnoj višeglasnoj obradi izvornih vlaških numera.

Foto: Centar za kulturu Bor

Naša grupa je osnovana 2008. godine sa željom da vlašku pesmu sačuvamo i prenesemo mladima. Negujemo višeglasne obrade vlaške i srpske muzike, nastupamo na brojnim festivalima i takmičenjima širom Srbije i u inostranstvu, a posebno sam ponosna na činjenicu da je Eparhija timočka Srpske pravoslavne crkve 2010. godine finansirala izdanje našeg CD-a sa vlaškom muzikom – kaže Danijela Marković.

Škole i radionice

Direktor Centra za kulturu grada Bora dodaje da u toj ustanovi postoje radionica slikanja, škole folklora, glume, gitare i etno-pevanja.

Svake godine imamo više od 500 polaznika u našim školama i radionicama – navodi Čorboloković.

Najbolji izvođači bez muzičke pratnje

1. Zorica Dudejić

2. Jela Marjanović

3. Boban Janošević

Pobednik u kategoriji bez muzičke pratnje Zorica Dudejić je automatski stekla pravo na učešće na prestižnom Saboru narodnog stvaralaštva u Topoli naredne godine.

Najbolji izvođači sa muzičkom pratnjom

1. Saša Dražilović

2. Nenad Savić

3. Smilja Pupanović

Izvor: Vesti Online

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde