PočetnaVestiEkonomija/BIZGRAĐANI NAJBOLJE PLATIŠE, KOLIKO ĆE POSKUPLJENJE STRUJE I GASA UVEĆATI RAČUNE

GRAĐANI NAJBOLJE PLATIŠE, KOLIKO ĆE POSKUPLJENJE STRUJE I GASA UVEĆATI RAČUNE

Srbija, 7. maj – Od prvog maja, i za građane i za privredu, struja je skuplja za osam, a gas 10 odsto. Koliko će to uvećati mesečne račune i kako će se odraziti na cene drugih proizvoda? Gas u Srbiji koristi 335.000 domaćinstava. Nova cena sa PDV-om za njih je 4,55 dinara po kilovat-satu.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da će cena gasa za industrijske potrošače u Srbiji biti i dalje tri do pet puta manja nego u bilo kojoj članici Evropske unije. Kako je rekao, naplata gasa je na nivou 98 posto, a najbolje platiše su građani, dok kod industrije naročito kod sezonskih potrošača ima malih odlaganja.

Računica Agencije za energetiku pokazuje: prosečna cena kilovat-sata struje za domaćinstva sada je 13,31 dinar sa PDV-om, mesečni račun za one koji troše 300 kilovat-sati biće uvećan 250 dinara, za 400 kilovat-sati, a takvih je i najviše, do 320 dinara, za potrošnju 1.600 kilovat-sati sa grejanjem na TA peći, mesečno uvećanje je 1.000 dinara.

Za sada su cene električne energije ispod tržišnog nivoa, što predstavlja jedan elemenat socijalne politike i zaštite svih domaćinstava. Ono što bi u narednom periodu trebalo da se radi, a na čemu insistira i Evropska unija i MMF, jeste da se štite oni najugroženiji slojevi domaćinstva kroz instituciju energetski zaštićenog kupca. Zato smo i dobili donaciju koja treba da obuhvati 190.000 domaćinstava, gde će se dodeljivati besplatni kilovati„, rekao je Željko Marković iz „Dilojta“.

Lokalne samouprve sada moraju više informisati ugožene građane kako bi podneli zahtev za te energetske olakšice. Za privredu cena megavat-sata sa 102,6 evra povećna je na 110,81 evro.

To je minimalno povećanje u odnosu na prethodne ugovore. Imajući u vidu da je prosečno učešće cene električne enrgije u ceni finalnog proizvoda iznosi od 5 do 10 procenata, zavisno od industrije, to bi se u cenama finalnog proizvoda odrazilo sa nekim delom procenta pa ne očekujem da će biti poskupljenja koja su izazvana sadašnjim poskupljenjem struje za privredu„, napomenuo je Marković.

Iako privreda ugovara cenu na slobodnom tržištu, kod EPS-a se i dalje snabdeva više od 98 posto potrošača jer je kod njih megavat-sat najjeftiniji.

Izvor: RTS

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde