PočetnaIstočna SrbijaKladovo: FOTO-DOKUMENATARNA IZLOŽBA POVODOM 500 GODINA POSTOJANJA TVRĐAVE

Kladovo: FOTO-DOKUMENATARNA IZLOŽBA POVODOM 500 GODINA POSTOJANJA TVRĐAVE

Kladovo, 22. april – Povodom proslave Dana opštine Kladovo i značajnog jubileja 500 godina tvrđave Fetislam, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, od 22. do 26. aprila organizuje se raznovrsni kulturno-umetnički programi. U okviru tih svečanosti priređuje se je foto-dokumentarna izložba „Vekovi Fetislama – 1524-2024“.

Autor izložbe Žaklina Nikolić, dipl.bibliotekara savetnik ističe;
Izložba je nastala sa namerom da se zabeleže tragovi razvoja i stasavanja tvrđave u kulturi sećanja lokalne zajednice, povodom 500 godina od izgradnje tvrđave Fetislam. Na 15 panoa prikazana je vremenska linija razvoja tvrđave satkana od tekstova i ilustracija istoričara, hroničara, izvoda iz štampe, digitalnih arhiva i usmenih kazivanja. Tu je i bogatstvo prikupljene zavičajne građe naših meštana, kolekcionara, filatelista, porodičnih arhiva, kojima sam neizmerno zahvalna za ustupljena prava korišćenja. Građa prikazuje različite faze tvrđave u životu lokalne zajednice ali i novi život stare tvrđave na Dunavu u Kladovu. Neka sadašnje i naredne generacije nastave sa boljom brigom o kulturnom nasleđu Kladova ali i prikupljanju i čuvanju podataka o vekovnim simbolima lokalne zajednice koja će upotpuniti naša saznanja o tvrđavi Fetislam ali i razvoju Kladova.

Foto-dokumentarna izložba „Vekovi Fetislama – 1524-2024“ biće izložena od 24. aprila (od 12.00 časova) do 30. juna u Vizitor centru tvrđave Fetislam u Kladovu.

Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture RS, Narodne biblioteke Srbije i opštine Kladovo.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde