PočetnaIstočna SrbijaKladovo: IZLOŽBA MUZEJA KRAJINE NEGOTIN POSVEĆENA HAJDUK VELJKU PETROVIĆU

Kladovo: IZLOŽBA MUZEJA KRAJINE NEGOTIN POSVEĆENA HAJDUK VELJKU PETROVIĆU

Kladovo, 8. februar 2024. – Biblioteka „Centar za kulturu“ u Kladovu organizuje u saradnji sa Muzejom Krajine Negotin i Narodnim pozorištem Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar umetničko veče posvećeno velikoj ljubavi dva ratnika, Čučuk Stani i Hajduku Veljku. Događaj će se održati u utorak, 13. februara u galerijskom holu Biblioteke u Kladovu s početkom u 19 časova.

Umetničko veče će biti otvoreno dokumentarnom izložbom Muzeja „Krajina“ Negotin pod nazivom „Vojvoda Negotinske nahije“, koja je posvećena Hajduku Veljku Petroviću, legendarnom junaku Prvog srpskog ustanka. Izložbu predstavljaju direktorka Vesna Stanković i autori Vesna Nikolić, Sanja Radosavljević i Ivica Trajković.

Posle upoznavanja sa životom i delom Hajduka Veljka, publici će biti predstavljena monodrama o njegovoj velikoj ljubavi, Čučuk Stani. Glumica Nataša Petrović iz Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar će oživeti ovu istorijsku ličnost kroz svoju ubedljivu interpretaciju.

Ulaznica za program je poklon knjiga, koja će biti darovana za biblioteku, bibliobus ili neko treće lice kojema je potreban literaturni doprinos. Bibliotekari će se brinuti o ovim darovima, s obzirom da je 14. februar Međunarodni dan darivanja knjiga.

Izložba „Vojvoda Negotinske nahije“ obuhvata dvadeset panela koji prikazuju najvažnije momente iz života Hajduka Veljka, od porodičnog porekla do njegove uloge u Prvom srpskom ustanku. Posetioci će imati priliku videti i Hajdukovu odeću i naoružanje. Izložba takođe obuhvata tematske prikaze vezane za Hajdukov život, kao i umetnička dela koja su mu posvećena.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE