PočetnaIstočna SrbijaKLADOVO PREDSTAVNIK SRBIJE NA 22. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI MOBILNIH BIBLIOTEKA I FESTIVALU BIBLIOBUSA...

KLADOVO PREDSTAVNIK SRBIJE NA 22. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI MOBILNIH BIBLIOTEKA I FESTIVALU BIBLIOBUSA U SLOVENIJI

Republiku Srbiju na 22. međunarodnoj konferenciji mobilnih biblioteka o Festivalu bibliobusa u Republici Sloveniji, koja će se održati 16. i 17. maja 2024. godine u Ljubljani, stručnim izlganjem predstavlja Žaklina Nikolić, predsednica Sekcije za rad pokretnih biblioteka Bibliotekarskog društva Srbije, dipl. bibliotekar savetnik Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog strukovnog okupljanja putujućih bibliotekara je „Pokretna biblioteka kao bibliotečki prostor“. Na konferenciji učestvuju predavači koji predstavljaju mobilne biblioteke iz Slovenije i inostranstva (Velika Britanija, Mađarska, Portugal, Švedska, Hrvatska, Srbija, Holandija, Španija, Severna Makedonija, Litvanija, Bugarska). Na dan festivala, 16. maja, na Kongresnom trgu u Ljubljani biće izložena vozila slovenačkih i stranih pokretnih biblioteka. Ovom manifestacijom obeležava se i 50 godina od prvog ljubljanskog bibliobusa, koji je debitovao u oktobru 1974. godine.

Skup organizuje Savez bibliotekarskog društva Slovenije, Sekcija za putujuće knjižnice ZBDS i Gradska knjižnica Ljubljana.

Konferencija je prilika da se upoznaju različiti pristupi uslugama mobilnih biblioteka i razmene iskustva. Takođe doprinosi profesionalnom razvoju bibliotečkog osoblja, posebno mobilnih bibliotekara.

Stručno izlganje Žakline Nikolić obuhvatiće rezultate rada i izazove sedam pokretnih biblioteka koliko trenutno funkcionišu u Republici Srbiji i to;

dva bibliobusa (Prijepolje i Kladovo),

tri biblio-kombija (Aleksinac, Kruševac, Niš) i

dva dostavna vozila (Užice i Novi Pazar).

Za još dva vozila, buduće pokretne biblioteke, Ministarstvo kulture Republike Srbije je izdvojilo namenska projektna sredstva za biblioteke iz Kraljeva i Valjeva.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo od 2010. godine kao dodatnu aktivnost biblioteke uvodi rad pokretne biblioteke – bibliobusa, obezbeđen iz donacije dugogodišnjih partnera Departmana Vandeja iz Francuske.

Bibliobus je ubrzo razvio svoje aktivnosti u dvanaest naselja opštine Kladovo za potrebe korisnika osnovnoškolskog uzrasta. Obilazak i dostava knjiga do udaljenih korisnika organizovana je dva puta mesečno i besplatno i uspešno se razvija već četrnaest godina.

Poslenici kulture iz Kladova su odmah razvili regionalnu saradnju sa Hrvatskom, Slovenijom i Mađarskom u razmeni međunarodnog iskustva i uspostavljanju korisnog partnerstva.

Rezultat te saradnje su dva uspešno organizovana festivala bibliobusa sa pratećim međuanrodnim konferencijama koje su održane 2019. i 2020. godine u Kladovu, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije.

Kladovo uspeva 2021. godine da inicira formiranje Sekcije za rad pokretnih biblioteka pri Bibliotekarskom društvu Srbije, što je i pravno definisano januara 2022. godine, praveći temelje pokretnim bibliotekama u pravno formalnim okvirima.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde