PočetnaIstočna SrbijaMANIFESTACIJA KAZAN KULT KLADOVO I OVE GODINE POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA KULTURE RS

MANIFESTACIJA KAZAN KULT KLADOVO I OVE GODINE POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA KULTURE RS

Kladovo, 9. jul – Ministarstvo kulture Republike Srbije i ove godine sufinansira projekat „Kazan Kult Kladovo“ u organizaciji Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo koja se uspešno realizuje čitavu deceniju.

Tema ovogodišnje međunarodne konferencije „Kazan Kulta“ je „Značaj međuinstitucionalne i međusektorske saradnje u očuvanju i prezentaciji kulturnog nasleđa“ (primer tvrđave Fetislam 1524 – 2024).

Projekat kao deo manifestacija „Kazan kult“ usmeren je na sagledavanje uloge različitih aktera u očuvanju kulturnog nasleđa, kao i mogućnosti koje aktivno delovanje na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa pruža lokalnim zajednicama. U izdanju za 2024. godinu u okviru uspostavljene forme manifestacije koja obuhvata održavanje stručnog skupa – međunarodne konferencije i pratećih programa, poput izložbe i radionice, fokus će biti na ostvarivanju međuinstitucionlne i međusektorske saradnje u očuvanju i prezentaciji kulturnog nasleđa.

Manifestacija će tradicionalno započeti međunarodnom konferencijom krajem avgusta sa pratećim programima koji će trajati do kraja septembra 2024. godine.

Datumi i programi će naknadno biti objavljeni za javnost.

Programskim konceptom obeležićemo ove godine pet vekova – 500 godina od kada je podignut Mali grad tvrđave Fetislam (1524. godine) kao polazište za osmansko osvajanje mađarskih gradova i susednog Severina i Erdelja odnosno invazije na Transilvaniju. Ova tvrđava je sa 1,3 miliona evra 2023.godine rekonstruisana sredstvima Evropske unije i Nemačke Vlade kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam, uz maksimalno angažovanje Vlade RS i opštine Kladovo.

Razmena iskustava, mišljenja i znanja u vezi sa očuvanjem, predstavljanjem i tumačenjem kulturnog nasleđa, kao i pokretanje pitanja sistemskog bavljenja kulturnim nasleđem, kroz multidisciplinarni pristup, uz korišćenje principa integrativne zaštite neki su od najznačajnijih rezultata ove naše višegodišnje manifestacije. Ministarstvo kulture RS je opredelilo 1,4 miliona dinara za ovogodišnji Kazan Kult u Kladovu – kaže Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu.

Manifestaciji “Kazan Kult Kladovo” prethodile se manifestacije sa umetničko scenskim prikazima pod nazivom “Antika fest” 2012. i 2013. godine, realizovane u saradnji sa arheološkim lokalitetom Feliks Romuliana / Narodni muzej u Zaječaru.

Od 2014. godine, festivalska manifestacija u Kladovu dobija svoj prepoznatljiv naziv “Kazan Kult” vezujući se simbolično za Kazane u najvećoj klisuri u Evropi, Đerdaskoj klisuri nadomak Kladova. Manifestacija se realizuje u partnerstvu sa udruženjem “Dunav Fest” Beograd a sufinansira je svih ovih godina Ministarstvo kulture RS uz podršku osnivača Biblioteke, opštine Kladovo.

Autori projekta su Nebojša Bradić, režiser i bivši ministar kulture u Vladi RS i Žaklina Nikolić direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE