NAJLEPŠA MESTA ZA ODMOR U SRBIJI PREKO VAUČERA

0
64
Sokobanja - Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Istočna Srbija, 1. jul – Ako još uvek niste odlučili gde ćete na odmor, tu su destinacije na kojima je moguće iskoristiti vaučere za putovanja.

Sokobanja 

Sokograd – Foto: Borske Narodne

Sokobanja Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. Tako glasi stih pesme o Sokobanji, ali ne dajte se zavarati – ovo nije mesto samo za stare već je idealna destinacija za svakoga ko uživa u mirnom odmoru, netaknutoj prirodi i čistom vazduhu, za koji možemo da se zahvalimo vencu planina koje okružuju samu banju. Posle Vrnjačke banje, ovo je najposećenija banja u Srbiji, a pored termalnih voda, ističe se i predivnom prirodom. Nije bez razloga Sokobanja bila jedno od omiljenih mesta Stevana Sremca, koji je ovde provodio veliki deo slobodnog vremena. U strogom centru Sokobanje može se naći noćenje po ceni do 1.500 dinara po osobi.

Stara planina

Stara planina – Foto: Borske Narodne

Stara planina je najduži planinski masiv na teritoriji Srbije. Područje je proglašeno nacionalnim parkom 1997. godine zahvaljujući bogatstvu biljnog i životinjskog sveta kao i geomorfoloških, geoloških, hidroloških i hidrogeoloških karakteristika. Tako ćete šetnjom ili planinarenjem naići na neke od čak 1.200 različitih vrsta biljaka.

Ako volite vodopade, obavezno se zaputite do Dojkinačke reke i potražite ih. Zovu se Arbinja i Tupavica, a prvi će vas zaista razveseliti jer se ne radi o samo jednom već nizu vodopada koji u kombinaciji s kaskadama stvaraju predivne prizore. Voda je naravno čista i bistra – i što je najbolje, možete je bezbrižno popiti.

Kad ste završili s istraživanjem prirodne i kulturne baštine, ako volite ekstremne sportove, razmislite o vožnji biciklom kroz prirodu ili pak paraglajderom.

Dobro ćete i jesti. Obavezno probajte belmuž, specijalitet od kukuruznog brašna i sira koji će idealno prijati uz čašu lokalnog vina. Ne zaboravite i na domaću rakiju i naravno, specijalitet bez čijeg probanja se ne odlazi odande, a to su delikatesi spremljeni od staroplaninskog jagnjeta.

Apartmani na Staroj planini se kreću od 6.000, pa naviše u zavisnosti od veličine.

Podsetimo, već su počele prijave građana Srbije za vaučere od 15.000 dinara za letovanje u Srbiji, pa ako planirate da ih iskoristite, bolje požurite jer su kapaciteti skoro popunjeni.

Vaučeri će se dodeljivati za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera.

Potrebno je da imate minimum pet noćenja. Vaučerom se ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene usluge, boravišna taksa i dr. Može se koristiti zaključno sa 31. 10. 2022. godine.

Pravo na vaučere za letovanje u Srbiji imaju penzioneri, nezaposlena lica, odnosno korisnici posebnih novčanih naknada, zaposleni građani čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi i civilni invalidi, poljoprivrednici, studenti.

Najpre je potrebno čitko popuniti prijavu i predati je isključivo na šalterima Pošte, a obrazac prijave će biti objavljen na internet stranici Ministarstva. Uz prijavu potencijalni korisnik vaučera obavezno stavlja na uvid ličnu kartu ili pasoš, kao i potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na njegovo ime.

Izvor: Nova

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име