OTVARAJU SE SVE POŠILJKE KOJE PODLEŽU CARINSKOJ KONTROLI

0
34
Foto: Shutterstock
ČITAJ MI!

Srbija, 9. maj – Internet trgovina je u poslednje dve godine doživela ogroman rast, ali je uporedo s time zabeležen i sve veći broj primedaba građana na rokove isporuke ili sadržaj paketa koji stižu na njihove adrese. Ima i onih koji tvrde da se u pošiljkama ne nalazi roba koju su naručili ili da sumnjaju da je neko prisvojio deo sadržaja. Ovakve žalbe stižu i Upravu carina, u kojoj kažu da obično na takve primedbe odgovaraju da „pakete otvaraju poštanski, a ne službenici carine, i to u prostorijama koje su 24 sata pokrivene video-nadzorom”.

Procedura je takva da poštanski službenik cariniku podnosi na uvid sadržaj paketa, radi uzimanja svih podataka potrebnih za carinjenje robe, nakon čega se sadržaj najčešće vraća u istu ambalažu, osim u slučajevima kada je neophodna nova. Sve se ovo čini tako da ne dođe do vidne povrede omota ili sadržine pošiljke – kažu u Upravi carina. Oni objašnjavaju da u slučaju da pošiljka podleže naplati carinskih dažbina, na nju se stavlja nalepnica „ocarinjeno”, a ukoliko ne podleže, etiketa na kojoj je navedeno da je „oslobođeno plaćanja carine”.

Kontroli, odnosno otvaranju paketa može prisustvovati i primalac pošiljke ili osoba koju je za to ovlastio. Carinik proverava sadržaj i upoređuje ga s pratećom dokumentacijom. Otvaraju se svi paketi koji sadrže robu koja podleže carinskoj kontroli ili naplati dažbina.

Za sadržaj paketa i njegovu isporuku odgovoran je poštanski operator. Zato svako ko ima bilo kakvu zamerku na izgled ili sadržaj paketa reklamaciju bi trebalo da uputi Javnom preduzeću „PTT Srbija”, ukoliko je pošiljka stigla redovnom poštom ili na adresu kurirske službe preko koje im je pošiljka dostavljena – navode u UC.

Građani se često žale i na to da im je vrednost pošiljke loše procenjena, i na to imaju pravo ukoliko smatraju da su oštećeni, ali u upravnom postupku moraju izneti sve činjenice i okolnosti i podneti isprave i druge dokaze značajne za dokazivanje takve tvrdnje. I u ovom slučaju je predviđena jasna procedura, koja podrazumeva da se žalba ili zahtev za povraćaj više naplaćenih carinskih dažbina (ukoliko ste platili i preuzeli pošiljku) podnosi u najbližoj pošti, uz svu dokumentaciju (fakturu, izvod iz banke, svift…), a rok za podnošenje prigovora je pet dana. Inače, na sajtu Uprave carina detaljno je navedeno i ko je i u kojim slučajevima oslobođen plaćanja uvoznih dažbina na pošiljku. Ovi troškovi podrazumevaju plaćanje carine i PDV-a, koji se naplaćuje i na pošiljke male vrednosti (manje od 50 evra), ako su naručene preko interneta od pravnog lica.

Ukoliko je preko interneta naručeno nešto što košta manje od 50 evra, bez obzira na malu vrednost robe. naručilac će platiti PDV od 20 odsto od ukupne vrednosti. Na primer, ako je na poštansko-carinskoj deklaraciji navedeno da je PDV 200 dinara to znači da je obračunat porez od 20 odsto na pošiljku čija je vrednost hiljadu dinara, dok carina u ovom slučaju neće biti naplaćena. Oslobađanje od plaćanja poreza je propisano samo za pošiljke male vrednosti koje domaći i strani državljani besplatno primaju od fizičkog lica iz inostranstva, i to pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode i da njihova vrednost ne prelazi iznos od 70 evra.

Praćenje paketa preko sajta „Pošte Srbije”

Uobičajena oznaka za poštanske pošiljke koje pristižu preko obične pošte je broj koji se sastoji iz dve slovne oznake, devet brojeva i dve slovne oznake na kraju. Praćenje se obavlja preko sajta JP „Pošta Srbije”. Pojedini (strani) poštanski operatori nude uslugu slanja neregistrovanih pismonosnih pošiljaka ili paketa koji nemaju registrovane brojeve prijema ili im se dodeljuju izvesni prijemni brojevi, na osnovu kojih se ove pošiljke mogu pratiti samo na teritoriji matične zemlje. To su prijemni brojevi pošiljaka koji ne odgovaraju univerzalnoj aplikaciji, te iz tog razloga nije moguće ispratiti njihovo kretanje u našoj zemlji.

Ako ne možete da pronađete svoju pošiljku u sistemu za praćenje, to može da znači i da je ona još uvek u tranzitu, kao i da joj je dodeljen novi broj za praćenje ili da sistem ne podržava karaktere (slova i brojeve) koji su dodeljeni. Ukoliko je pošiljka naručena brzom poštom, onda ona pristiže preko nekog od odabranih kurirskih operatera, a oznake tih pošiljaka su drugačije, pa, na primer, pošiljke koje stižu preko DHL-a imaju oznaku od 10 ili 11 brojeva bez slova – navode na sajtu Uprave carine.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име