PočetnaIstočna SrbijaOTVOREN JE LITERARNI I LIKOVNI KONKURS “DRAGAN TODOROVIĆ – GRILJA” NA TEMU...

OTVOREN JE LITERARNI I LIKOVNI KONKURS “DRAGAN TODOROVIĆ – GRILJA” NA TEMU “MOJA BIBLIOTEKA”

ČITAJ MI!

Kladovo, 25. septembar – Povodom 150 godina Čitališta u Kladovu dana 21. septembra 2023. godine, na inicijativu direktorke Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo Žakline Nikolić, ustanovljena je literarna nagrada ustanove “Dragan Todorović – Grilja” sa ciljem da podstiče prvenstveno literarno stvaralaštvo koje krase osobine svоjstvene umetničkoj zaostavštini Dragana Todorovića – Grilje, bivšeg dugogodišnjeg direktora Doma kulture, prvobitne ustanove kulture u Kladovu.

Nagrada će se dodeljivati svake godine na dan 1. novembar koji usmerava na prvi pisani trag o postojanju Čitaonice u Kladovu. Dodeljivaće se za literarne konkurse na temu afirmacije, kulturne baštine i zavičaja – Kladova. Konkurs može biti i likovni.

U godini kada Biblioteka u Kladovu obeležava vek i po Čitališta, dana 21. septembra 2023. godine, raspisuje se prvi nagradni literarni i likovni konkurs “Dragan Todorović – Grilja” sa temom “Moja biblioteka” i biće otvoren do 30. novembra 2023. godine.

Propozicije konkursa:

CILJ je da javnost svih kategorija animiramo da pored čitanja knjiga kao nezaobilaznog elementa stvaralaštva, obrazovanja i kulture, podstaknemo na pisanje i likovno stvaralaštvo na temu koja će ih još više vezavati za centar lokalne zajednice a to je “Moja biblioteka” u godini   kada se obeležava značajan jubilej a to je vek i po od začetaka Čitališta na području opštine Kladovo.

TEMA “Moja biblioteka” podrazumeva iskustva vezana za posetu ili želje vezane za biblioteku, biblibus .. I svemu što čini vaša ustanova kulture kao što su u slučaju Kladova iskustva sa pozorišnim, muzičkim, likovnim, amaterskim stvaralaštvom i svim onim što predstavlja i što podstiče kulturno, umetničko ili amatersko stvaralaštvo na području opštine Kladovo u prošlosti, sadašnjosti ili u budućnosti. Pustite mašti na volju i usmerite i same organizatore u neke nove dimenzije umetničkog stvaraslaštva …

FORMA na konkursu  učesnici mogu da se izraze kroz sve književne forme, i to za literarni deo (pesma, priča, esej, reportaža, bajka …). Obavezno poslati u elektronskoj formi otkucan u ćirilici na mejl adresu: kulturakld@gmail.com

Likovni deo (crtež u svim tehnikama, maketa, skulptura …). Obavezno fizički doneti rad.

STRUKTURA učesnika konkursa : Pravo da konkurišu sa svojim radovima imaju autori svih uzrasta sa područja opštine Kladovo ili rođeni u Kladovu, obzirom da je tema inspirisana iskustvima sa lokalna na zavičajnim osnovama i nosi naziv “Moja biblioteka”.

RAZVRSTAVANJE KATEGORIJA učesnika će biti omogućeno zavisno od strukture prijavljenih učesnika konkursa.

ROK za dostavu radova je 30. novembar 2023.

ADRESA za dostavu likovnih radova lično u Biblioteci (Dunavska br.7 19320 Kladovo, svakog radnog dana od 07 do 20 časova)

ADRESA za dostavu literarnih radova obavezno  u elektronskoj formi otkucan u ćirilici na mejl adresu:

NAGRADE su knjige i štampana Nagrada.

ŽIRI – dobitnike nagrada odabraće žiri u sastavu koji će činiti naši zaposleni i penzioneri bibliotekari i jedan književnik.

NAPOMENA:

Radovi koji sadrže neprimerni sadržaj biće automatski diskvalifikovani.

Samo slanje rada podrazumeva saglasnost autora da Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo zadržava pravo na njegovu prezentaciju i korišćenje za svoje potrebe.

Svi radovi će biti javno i svečano predstavljeni.

U skladu sa mogućnostima organizator će objaviti online ili štampani primerka zbornika učesnika radova.

Vaše sugestije u vezi propozicija inarednih tema su uvek dobrodošle i možete ih slati na kulturakld@gmail.com ili preneti bibliotekarima Biblioteke u Kladovu.

Želimo da Vas upoznamo sa biografijom Dragana Todorovića – Grilje,

(Kladovo,1937 – Kladovo, 2015)

Dragan Todorović je rođen 1937. godine, u Kladovu. Svoje detinjstvo i teške ratne dane je proveo u Kladovu gde je i završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Negotinu i Poreču. Svoje kulturno delovanje započeo je kao učenik učestvujući u dramskim prikazima, komadima, recitalima. Svoju ulogu učesnika veoma će brzo zameniti ulogom autora i pisca scenarija, književnih prikaza i poezije. Organizator je prvih književnih večeri, literarnih skupova, dramskih i muzičkih festivala u Kladovu, i učesnik u mnogim kulturnim manifestacijama republičkog i saveznog značaja.

Njegove prve pesme pisane u slobodi, odmah posle Drugog svetskog rata, pisane su sa puno zanosa, elana, nade i očekivanja i odražavaju na pravi način stanje i duh onog vremena. Sin revolucionara, koga nije stigao ni da zapamti, u slobodi je propevao i ostvario niz uspešnih kulturnih akcija, iza koji su ostali tragovi u pisanim rečima, fotografijama, istorijskim zapisima.

Talentovan i nadaren započinjao je stalno nove kulturne projekte. Svestran i ostvoren, radio je na ustrojenju i organizovanju manifestacija Biseri Đerdapa, Podunavski gradovi, Kladovsko leto, muzičkih i dramskih festivala. Sačuvao je mnoge kladovske kulturne relikvije i posebno se angažovao na dovođenju međunarodnih i jugoslovenskih programa u Kladovo.Osnovao je Malu Pulu i Beograf Fest u Kladovu, prikazujući filmove sa ovih festivala i u Kladovu.

Pored velikog broja dramskih prikaza koje je napisao i koji su izvođeni, napisao je i veliki broj likovnih i književnih prikaza otvarajući izložbe i manifestacije u Kladovu. Ti vredni zapisi kojima se obraćao glumcima, slikarima, pesnicima, filmskim i dramskim umetnicima, su veoma vredno štivo koje nažalost  nije u potpunosti sačuvano.

Drugovao je sa Veljkom Petrovićem, Makonijem, Mirom Trailović, Rašom Trkuljom, Arsom Paunovićem i drugim velikanima srpske kulture.

Radovi su mu štampani u časopisima, biltenima, godišnjacima, ali nikada nije izdao samostalnu zbirku.

U Radničkom univerzitetu Kladova radio je kao rukovodilac Centra za kulturu Раднички универзитет Кладово од 1965. до 1973.

Direktor Doma kulture Kladovo je bio 20 godina i to u periodu od 1977. do 1997. godine.
Razrešen je dužnosti na svoju inicijativu.

Preminuo je 2015. godine.

Jedna od najlepših napisanih pesama posvećena Kladovu, umetnički je izraz Dragana Todorovića Grilje.

KLADOVO

O tebi pevam, pola veka,

I više, Kladovo moje

Detinjstvo moje

I mladosti luda.

Sećaš li se kako smo skupa

Trošili proleća i leta

Kraj Dunava i vrba

Od mesečine i svitanja.

I kako smo krišom

Plakali tuge i radosti kratke

I sad kad su došle jeseni

I zime naše prolaznosti.

Stao sam u red bez panike

Sa injem u kosi, u tvoju čekaonicu

Za nestajanje, želeći zadnje:

Da me tvoja zemlja prekrije.

I da nahranim

Tvoje korove i trave

Il jorgovan ako ga zasade

I da još jednom zamirišemo ljubavlju.

I da neki novi klinci

Zavole te poput mene

I nastave da pišu

O tebi pesme.

Tako čemo jedino trajati

Ja kao korov i trava

Ti kao nedovršena pesma

Na usnama novih devojčica i dečaka.

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde