SAVETI LEKARA KAKO ZAŠTITI ZDRAVLJE OD VRUĆINE

0
29
Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Srbija, 24. jul – U doba klimatskih promena letnji dani mogu da budu neizdrživo topli za naš organizam i u ovakvim uslovima prevencija je najvažnija, savetuje Ivan Đurić iz Bora, pokretač sajta savetilekara.rs. prenosi Klima 101.

Unosite dovoljno tečnosti!

Prvi u nizu saveta koji će svaki lekar dati kada je reč o zaštiti zdravlja pri visokim spoljašnjim temperaturama jeste – hidratacija.

Pre svega bitno je unositi dovoljno tečnosti. Barem dva litra dnevno, po mogućnosti i više, obične vode, ali ne gazirana pića, sokove, energetska ili alkoholna pića„, naglasio je Ivan Đurić.

On je, takođe, skrenuo pažnju da ne treba konzumirati hladnu vodu iz frižidera već običnu vodu iz česme ili iz flašica koje su stajale na sobnoj temperaturi.

Naravno, ne treba da čekate da ožednite, već pijte vodu redovno – ponekad je dobar izbor pića zapravo posoljena voda ili voda sa elektrolitima kakvu piju sportisti. Unos ovakvih napitaka može da spreči dehidrataciju.

Kada je u pitanju hrana, treba da smanjite konzumaciju namirnica bogatih proteinima, kao i da jedete veći broj manjih obroka u toku dana.

Ne izlazite napolje tokom najtoplijeg dela dana

Pored unosa tečnosti, prema njegovim rečima, važno je izbegavati izlazak napolje tokom najtoplijeg dela dana. A kada se boravi napolju, najbolje bi bilo da se nosi lagana odeća i šešir, kao i da se traži hladovina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) daje dodatne smernice za oblačenje tokom opakih vrućina – odevni komadi treba da budu izrađeni od prirodnih materijala, a sugeriše se i nošenje naočara za sunce.

Tokom dana kada se mere ekstremno visoke temperature ne bi trebalo vežbati. U slučaju da je fizička aktivnost neizbežna, trebalo bi je praktikovati u najhladnijem delu dana što je u periodu od četiri do sedam sati ujutru.

Đurić je istakao da nikako ne treba zaboraviti radnike koji rade na takvim radnim mestima sa većom izloženošću suncu ali i visokoj temperaturi.

Radnici u tim uslovima posebno treba da budu oprezni, nose kapu, unose dovoljno tečnosti ali i koriste zaštitne faktore za sunce kako bi što više zaštitili svoju kožu od štetnog dejstva sunčevih zraka„.

Rashlađujte svoj dom i organizam

Prema preporukama SZO, sobna temperatura tokom dana treba da bude ispod 32 °C, a tokom noći ispod 24 °C. Ovo je posebno bitno za odojčad, osobe starije od 60 godina i ljude sa hroničnim oboljenjima.

Ipak, Ivan Đurić ističe da je neophodno da budete obazrivi pri hlađenju prostora (ali i automobila) pomoću klima uređaja.

Nije zdravo izaći napolje na 37 °C iz prostorije u kojoj je klima podešena da hladi na 20 °C. To je šok za organizam, razlika između klimom rashlađene sobe i spoljašnje temperature bi trebalo da bude 6-7 °C. Tu razliku naš organizam može da podnese bez nekog velikog šoka„.

Izvor: Nova Ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име