PočetnaVestiSEĆANJE NA KUNA

SEĆANJE NA KUNA

Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti spremno dočekuje izložbu posvećenu jednom od najistaknutijih umetnika svog vremena, Đorđu Andrejeviću Kunu, čiji je 120. rođendan obeležen 31. marta ove godine. Autor čuvene mape grafika „Krvavo zlato“ ostavio je neizbrisiv trag u svetu umetnosti, politike i društva.

Đorđe Andrejević Kun, rođen u Vroclavu 1904. godine, svojim delima nije samo oblikovao estetiku vremena u kojem je živeo, već je duboko prožimao duh borbe i promena. Školovao se na prestižnim umetničkim institucijama u Berlinu, Beogradu, Italiji i Parizu, čime je stekao temelje za svoje kasnije revolucionarne izraze.

Jedan od ključnih momenata u njegovom životu bio je boravak u Španiji tokom Građanskog rata, gde se susreo sa Avgustom Cesarcem i ostavio neizbrisiv pečat svojim crtežima. Njegova umetnost nije bila samo estetska, već je nosila snažnu političku poruku, posebno nakon što se okrenuo socijalističkom realizmu 1934. godine.

Đorđe Andrejević Kun nije bio samo umetnik, već i svedok svog vremena i njegovih društvenih turbulencija„, istakla je Vanja Kraut, istoričarka umetnosti.

Iako je njegovo delo obuhvatalo širok spektar tema – od ljudske figure do socijalnih nepravdi – njegova najpoznatija dela bila su ona koja su svedočila o radničkom životu i borbi za pravdu. Njegove slike, crteži i grafike čuvaju se širom sveta, u muzejima, privatnim kolekcijama i javnim institucijama.

Djordje Andrejević Kun nije samo umetnik, već je bio glas radnika i boraca za pravdu„, rekla je Mira Kun, njegova kćerka koja brižljivo čuva nasleđe svog oca.

Jedan od najkontroverznijih trenutaka u njegovom životu bio je boravak u Boru tokom 1934. godine, kada je želeo da zabeleži život radnika u rudniku. Iako su ga nadzornici dočekali s nepoverenjem i prijavili policiji, Kun nije odustao od svoje namere da slika pravu sliku života tamošnjih radnika.

Đorđe Andrejević Kun, Mapa Krvavo zlato I, 1934. godina

Svojim delima, Kun je hrabro oslikavao svakodnevnicu radnika, izazivajući tako postojeće društvene norme i nepravde„, istakla je Slađana Đurđekanović Mirić u svojoj knjizi „Đorđe Andrejević Kun u Boru“.

Uprkos izazovima i preprekama, Đorđe Andrejević Kun ostavio je neizbrisiv pečat u svetu umetnosti i društva. Njegova dela ne samo da su obeležila njegovo vreme, već i dalje žive kao inspiracija i podstrek za buduće generacije umetnika i aktivista.

Izložba u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti pruža priliku da se ponovo otkrije bogatstvo njegovog stvaralaštva i da se dublje razume njegova uloga u oblikovanju istorije umetnosti i društva.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde