ŠTA STOJI IZA NAJAVA O POSKUPLJENJU STRUJE 30 ODSTO I KOLIKI ĆE NAM ZAISTA BITI RAČUNI NA JESEN?

0
54
Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Srbija, 6. majStruja u Srbiji će tokom leta poskupeti za 10 do 15 odsto za domaćinstva, saznaje Danas u izvorima bliskim Elektroprivredi Srbije.

Vlast je odlučna da podigne cenu električne energije, što se jasno vidi iz nedavnih izjava Tomislava Momirovića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike.

Portal Demostat je juče objavio svoja saznanja da će u julu ili avgustu struja za domaćinstva poskupeti čak 30 odsto, a za privredu 70 odsto.

Ipak, izvor Danasa navodi da Agencija za energetiku i Vlada Srbije najverovatnije neće prihvatiti takav zahtev, „pa će EPS morati da se zadovolji sa 10 do 15 odsto poskupljenja koje su nadležni spremni da odobre“.

Što se tiče privrede, ako se bude insistiralo da njeni računi za struju porastu za 70 odsto to će izazvati poskupljenje proizvoda i automatski povećati inflatornu stopu – navodi naš sagovornik.

Predstavnici potrošačkih udruženja i ekonomisti ističu da je zbog inflacije poskupljenje struje neminovnost, ali da je procenat o kome se spekuliše nerealno visok, s obzirom na realnu platežnu moć stanovništva.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida kaže za Danas da s obzirom na materijalno stanje potrošača u našoj zemlji za njih bilo kakvo poskupljenje ne predstavlja lepu vest i nešto što očekuju sa odobravanjem.

Ono što je izvesno je da će do poskupljenja struje sigurno doći. To će se svakako negativno odraziti na kućni budžet potrošača jer će izazvati porast cena roba i usluga. Kad je reč o iznosu poskupljenja potpuno je neprihvatljivo da cena struje skače tako naglo i u visokom procentu. Umesto toga, moglo se ići na poskupljenje u više faza ali sa nižim iznosima kako bi potrošači to mogli lakše da podnesu – naglašava Vera Vida dodajući da bi se povećanje cena struje moralo usklađivati sa rastom plata uz uvažavanje činjenice da su u zemljama u kojima je električna energija skuplja nego u Srbiji istovremeno veće i zarade.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe za Danas da i ovog puta, kada je reč o povećanju cena struje, nadležni u Srbiji pokušavaju da teret inflacije prebace na pleća potrošača.

Umesto takvog pristupa trebalo bi da se radi na tome da taj teret bude ravnomerno raspoređen. Nije sporno da u ovom trenutku struja treba da poskupi ali taj procenat nikako ne bi smeo da bude veći od sedam do osam odsto. U slučaju da struja poskupi u većem iznosu od toga to će predstavljati veoma veliki balast za potrošače čija je kupovna moć i onako već veoma slaba – objašnjava Bogosavljević.

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Petar Đukić kaže za Danas da je s obzirom na poskupljenje energenata poput gasa i nafte normalno da dođe i do povećanja cena struje.

Međutim izuzetno je loše da se korekcije cena struje vrše na ovakav način u velikim procentima. Umesto toga, rast cene električne energije bi trebalo redovno da prati rast inflacije. Na taj način bi se sprečili nagli skokovi i neozbiljna licitiranja da li struja treba da poskupi u ovom ili onom procentu – navodi naš sagovornik.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković kaže za Danas da je poskupljenje od 30 odsto malo za EPS ali veliko opterećenje za potrošače.

Struja mora da poskupi. Činjenica je da je sadašnja cena ispod tržišnog nivoa. U drugim zemljama cena za domaćinstva je dva do četiri puta veća nego kod nas. Sa druge strane kada se određuje cena struje mora se voditi računa i o platežnim mogućnostima kupaca i procenat poskupljenja uskladiti sa tim. Posebno treba obratiti pažnju na socijalno ugroženo stanovništvo i upravo su oni ti koje država treba da štiti odnosno da im pomogne da izmire svoje račune za električnu energiju. Kada je reč o privredi ona ima mogućnost da poskupljenje struje na neki način nadoknadi kroz cene svojih proizvoda i usluga što građani nisu u mogućnosti – zaključuje naš sagovornik.

Podsećanja radi, aktuelni prosečni mesečni račun za struju za domaćinstva iznosi između 3.700 i 4.000 dinara.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име