PočetnaVestiSrbijaU SRBIJI SLEDE VISOKE TEMPERATURE, STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOSTI UV ZRAČENJA

U SRBIJI SLEDE VISOKE TEMPERATURE, STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOSTI UV ZRAČENJA

Srbija će narednih dana biti pod uticajem talasa visokih temperatura, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Osim vremenskih prilika, stručnjaci naglašavaju važnost praćenja prognoza o UV zračenju, uz poruku da „koža sve pamti“.

Prognoza za naredne dane

Naredna tri dana, Srbija će biti obojena u naranžasto i crveno, što znači da će UV indeks biti na visokom i veoma visokom nivou. Današnja maksimalna dnevna temperatura dosegnuće 31 stepen, uz visok UV indeks. Za petak i subotu, meteorolozi RHMZ-a predviđaju temperature do 34 stepena Celzijusa, sa veoma visokim UV indeksom, dok će u nedelju i ponedeljak temperature rasti od 32 do čak 36 stepeni.

Do kraja sedmice pretežno sunčano i sve toplije, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost. U urbanim sredinama tropske noći, naročito od vikenda,” najavljuju iz RHMZ-a.

Štetnosti prekomernog izlaganja suncu

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ ističu da sunčanje u umerenim količinama doprinosi zdravlju, jačajući odbrambene snage organizma i povećavajući nivo kalcijuma u krvi i kostima stvaranjem vitamina D. Međutim, prekomerno izlaganje suncu može biti štetno.

Osim sunčanice i toplotnog udara, prekomerno izlaganje sunčevim zracima nosi rizike po zdravlje kao što su oštećenja kože, očiju i imunog sistema. Može doći do katarakte, opekotina i alergijskih reakcija na koži, te raka kože, među kojima je najopasniji maligni melanom,“ upozoravaju iz Batuta.

Zdravstveni problemi povezani sa UV zračenjem

Zdravstveni problemi povezani sa UV zračenjem, naročito rak kože, su u porastu. Prema podacima Batuta, 2020. godine u Srbiji je od malignih tumora kože obolelo 2.533 osobe, a umrlo je 205. Maligni melanom, iako redak, odgovoran je za većinu smrtnih ishoda od raka kože.

Upozorenja i saveti stručnjaka

U publikaciji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, „Najčešće vrste povreda i kako ih sprečiti“, naglašava se štetnost UV zračenja i opekotina od sunca. Dr Marija Marković, specijalista socijalne medicine iz Centra za promociju zdravlja, pojasnila je da koža „pamti“ i da oštećenja izazvana sunčevim zracima mogu postati vidljiva tek nakon 12 sati od izlaganja.

„UV zračenje ima kumulativni efekat, te prekomerno izlaganje suncu u mladosti može negativno uticati na zdravlje kože kasnije u životu,“ dodala je dr Marković.

Građani se o vrednostima UV indeksa mogu informisati na sajtu RHMZ i na portalu www.beoeko.com, gde se nalaze i preporuke za ponašanje. Vrednosti UV indeksa kreću se od 0 do 11 i više, pri čemu se ekstremne vrednosti preko 11 ne preporučuju za boravak napolju.

Preporuke za zaštitu od sunca

Lekari savetuju izbegavanje boravka na suncu od 10 do 17 časova kada su UV zraci najjači. Preporučuju šešire sa širokim obodom, laganu odeću od prirodnih materijala svetlih boja i naočare za sunce sa UVA i UVB filterom. Posebno upozoravaju roditelje da zaštite decu, jer su ona najosetljivija na UV zračenje. Novorođenčad i mala deca do treće godine treba uvek da budu u hladu.

Izlaganje suncu u detinjstvu značajno doprinosi nastanku raka kože kasnije u životu. Roditelji treba posebno da paze na zaštitu dece od UV zračenja,“ naglašavaju iz Batuta.

Pratite savete stručnjaka i zaštitite se od štetnog UV zračenja kako biste izbegli zdravstvene probleme u budućnosti.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE