PočetnaIstočna SrbijaBorUjedinjena opozicija Bora: DOKLE ĆE TRAJATI NEZAKONITOSTI U VRŠENJU LOKALNE VLASTI?

Ujedinjena opozicija Bora: DOKLE ĆE TRAJATI NEZAKONITOSTI U VRŠENJU LOKALNE VLASTI?

ČITAJ MI!

Saopštenje Ujedinjene opozicije Bora sa jučerašnje konferencije za medije objvljujemo u celini

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Bora vlast je, po diktatu, izglasala sve predloženo. Kao i uvek do sada. Sve što je na partijskom sastanku obećano, oni lagano izglasaju.Čak iako je to, ili deo svega toga, nezakonit! Godinama se tako, naopako radi. Razlog je prost.Veruju da će večno vladati i da im “niko ništa ne može”.

Izglasali su nove v.d. direktore, pri čemu je izbor v.d. direktora u JKP Toplana nezakonit. jer kandidat nije ispunjavao ni jedan uslov prema Zakonu o javnim preduzećima. Zakon nije poštovan ni kod izbora gradskog pravobranioca. Ili, kako nazvati poslovnu saradnju između pojedinih ustanova u Boru i advokata. U skladu sa Zakonom o pravobranilaštvu i odlukom o gradskom pravobranilaštvu grada Bora ustanove pred sudovima i drugim institucijama mora i može da zastupa gradski pravobranilac. Međutim, godinama to čini advokat Petar Jelić, koji je suprug načelnice gradske uprave Ljubinke Jelić. Te njegove usluge se plaćaju sa pozicije gradske uprave grada Bora. U pitanju se milionski iznosi i to u trajanju od više godina. Klasičan sukob interesa uz  nezakonito angažovanje advokata od strane direktora tih ustanova. Štaviše, neke od tih ustanova imaju i svoje pravnike.

Ove godine, ali i ranije, Centar za kulturu grada Bora angažovao je advokata Petra Jelića ugovorom o pružanju usluga za 959.000,00 dinara. Slično je uradila i Ustanova Sportski centar „Bobana Momčilović Veličković“. Samo što će za te usluge na osnovu ugovora platiti 1.429.000,00 dinara?! Ustanova Muzej rudarstva i metalurgije se još opire. Direktori koji su to potpisali moraće da odgovaraju i oni to znaju, pa tako svesno krše zakon. Da se ne poveruje.

Gradonačelnik ćuti. Možda zato što ga upravo Petar Jelić zastupa u sudskom procesu koji protiv njega vode odbornici Dragan Marković i Predrag Balašević.

Objekat Doma kulture je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali to im nije smetalo da urade mnoge kriminalne radnje, od ne dobijene saglasnosti Zavoda, izgradnje dečjeg parkića na delu parcele doma, preko postavljanja tzv. ptice Feniks na krovu Doma kulture, do ćutanja u vezi sa neplaćanjem zakupa privatizovanog ŠRIF koji godinama koristi prostor od 1150 m2 bez ugovora sa gradom Borom. Milioni dinara budžetskih sredstava voljom čelnika vlasti nisu naplaćivani. Upozoravali smo ih na ovaj kriminal čak i na skupštinskim sednicma.

Podsetimo još jedanput: Građani Bora treba da znaju da je metalna skalamerija nazvana „ptica Feniks“ godinama uružavala i opterećivala krov Doma kulture bez ikakve saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture i bez ikakve odluke gradske vlasti. Nezakonito. Odbornik Dragan Marković je na više puta postavljeno odborničko pitanje i dobio konačno odgovor da će na osnovu naloga načelnika gradske uprave Bor – Odeljenja za inspekcijske poslove Rešenjem br. 354-30/2023-III/06 od 18.04.2023. godine “ptica Feniks” biti uklonjena. Ne zna se ni ko je plaćao (najverovatnije javna rasveta) struju za svetleće “radnje Feniksa”. Kriminal do kriminala.

Slično je i sa muzejskim eksponatima na javnoj površini u ul. Zeleni bulevar. Plan lokacije sa tehničkim uslovima za njihovo postavljanje doneo je gradonačelnik Aleksandar Milikić 09.05.2023. godine. Da nije bilo odborničkog pitanja da li bi se to uradilo? Pitanje je samo zašto se čekalo toliko godina? Da li je njihovo postavljanje u skladu sa zakonom je drugo pitanje. Ko će i da li će odgovarati za ovo bezakonje, kao i niz ostalih sumnjivih odluka, činjenja i nečinjenja. Od nenamenskog trošenja budžetskih sredstvaa do sumnjivih radnji u izgradnji Ekološkog parka kod Studentskog doma ili nerešavanje sudbine rugla od “kapije Bora”, pa i potrošenih brdo para za obnovu Omladinskog naselja “Savača” koje već tri godine čami i nikom ne služi. Zar to nije očigledna šteta. Posebno, zašto niko nije odgovarao za poklonjene 2,5 milijardi budžetskih para bivšem RTB, odnosno sadašnjem ZIĐinu i to odborničkom odlukom. Ili: šta je sa nabavkom uglja za Toplanu od privatnih firmi po nerazumno visokim cenama i da li se zbog toga zaista vode istražne radnje? Moguće je, i pored sumnji pojedinih odbornika na kriminal, da se i ova tema gura “pod tepih”.

Ova vlast je donela toliko štetnih odluka da se ne može uporediti ni sa jednom drugom, ili je potrebna specijalna, najstručnija analiza njihovog rada i učinka poslednjih godina.
Danas je, izgleda, najvažniji miting u Beogradu. Kao da je sve drugo u drugom planu, a poštovanje zakona – u trećem planu.

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde