Ujedinjena opozicija Bora: EKOLOŠKI INCIDENT U CEROVU, ŽELEZNIČKA STANICA JE RUGLO, PRAZNE PRIČE O EVROPSKOJ STRELJANI, BACANJE PARA U GRADNJU PARKA…

0
106
Rudna pulpa koja se juče izlila na putu - Foto: Ujedinjena opozicija Bora
ČITAJ MI!

Bor, 5. majU području Malog Krivelja juče je došlo do pucanja hidrotransportnog sistema Cerovo – Flotacija Veliki Krivelj. Desila se ekološka katastrofa po ko zna koji put od izgradnje tog rudnika do danas. I retko se ko potresao zbog toga. Ipak, čast izuzecima – piše, između drugog, u današnjem saopštenju Ujedinjene opozicije Bora, i još naglašava: Železnička stanica, nekada ponos Bora, pretvorena je u ruinu, jad i čemer. I pored apela da se dovede u red, vlast ništa nije učinila. Kao da je to nekog drugog i nekog nepoznatog problem. Štaviše, zbog polupanih prozora i vrata na gornjem delu zgrade, može neko svakog časa da nastrada. Neverovatno. Ni to nije sve.

Strelište je još jedna tužna priča. Pred prošle izbore obećali su milionsku investiciju u streljanu evropskog tipa. O tome se naširoko i nadugačko govorilo i hvalisalo. Nisu se izgleda poklopile kockice oko visine „projekta“, šta bi bilo drugo?

Park kod Studentskog doma je posebno zanimljiv. Ni manjeg parka ni skupljeg „projekta“. Već su stigle i prve krivične prijave za nenamensko trošenje narodnih para. Ni u ovom slučaju, najverovatnije, niko neće odgovarati ? Videćmo hoće li Tužilaštvo, bar u ovom primeru, adekvatno reagovati?

Da opet ne spominjemo ruglo od „Kapije Bora“, pa ni rekonstrisanu „Savaču“ koja gotovo tri godine čeka mlade. Svaki izgovor je naprimeran i ne služi interesu grada i mladih. Ima tu još objekata i prostora koji ruže grad i okolinu, koji ne bi smeli da narušavaju ambijentalnu celinu grada i okoline. Ni da propadaju, bilo čiji da jesu.

Godinama je vlast zbunjivala javnost o razvoju RTB Bor, izgradnji nove, najsavremenije topionice, o Krivelju, Cerovu primarnom, o preporodu celog ovog kraja, da bi se onda setili najprostijeg načina da se višegodišnji lopovluci sakriju ili zaborave prodajom RTB Bor. I to prodajom pod velom tajni koje ni do danas nisu razotkrivene, pa se tako i ne znaju granice ubrzanog rudarenja.

Lokalna vlast u Boru, koja se desetak godina samo kozmetički menja, uspela je da javni sektor dovede u katastrofalnu situaciju. Spomenimo i samo dužničku katastrofu Toplane. Ispunjavala je sve želje republičke vlasti, od opraštanja 2,5 milijarde RTB-u, poklanjanja aerodroma i zgrada Instituta; tek kako razumeti volšebno otuđenje delova Borskog jezera i Brestovačke banje, blagonaklono gledanje na stradanje poluizgrađenog „Jelen Hajata“ i (ne)ekološki sumnjive investicije na Crnom Vrhu. Kako shvatiti i odborničko izglasavanje vlasti na ugovorene milionske poslove na čak 15 godina i to u sred pandemije? Ili plaćene a nerealizovane projekte, recimo u Toplani, bolnici.

Posebno, još nije započeto, a planirano je, rušenje stadiona nekadašnjeg FK „Rudar“. Čeka se uspostavljanje lokalne vlasti.

Pozicija Ujedinjene opozicije Bora je jasna. Sa SNS ne možemo da imamo čak ni najobičniji razgovor. Suviše su velike razlike u pogledima na probleme Bora i načina vršenja vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име