PočetnaIstočna SrbijaBorVioleta Stojčić: MLADI U BORU ZASLUŽUJU VIŠE "SVOG PROSTORA"

Violeta Stojčić: MLADI U BORU ZASLUŽUJU VIŠE „SVOG PROSTORA“

Bor, 27. februar – Duži niz godina evidentno je da školska deca imaju jako ograničen izbor vannastavnih aktivnosti, koje su svedene na bavljenje sportom, uglavnom u privatnim sportskim klubovima, gde roditelji moraju da izdvoje sredstva za plaćanje članarine, a ukoliko u porodici ima dvoje, ili više dece nemoguće je priuštiti ovaj vid aktivnosti.

Pored nedostatka sportskih klubova, koje finansira gradska uprava, primetan je i nedostatak muzičkih, likovnih, glumačkih, šahovskih i sličnih sekcija, koje bi takodje bile finansirane od strane grada, a podstakle bi takmičarski duh i osnažile psihomotorni razvoj kod dece. Medju školskom decom, sa primenom inkluzivnog obrazovnog programa, prisutan je i jedan broj dece sa smetnjama u razvoju, koje su fizičke prirode, i čija je socijalizacija dosta teža nego kod dece bez problema u razvoju. Postoji potreba za osnivanjem ili osnaživanjem već postojećih sekcija, ali i uvođenjem novih, i grad to mora prepoznati.

Proteklog vikenda je 85 učenika borskih osnovnih škola učestvovalo na opštinskom takmičenju u šahu, a oko 40 se plasiralo za regionalno takmičenje. Ukoliko na taj broj dodamo i veliki broj učenika srednjih škola, medju kojima takodje vlada veliko interesovanje, dobijamo jedan zaista impozantan broj dece koja bi želela da se bave ovim sportom.

Da li su gospodi iz gradske vlasti ovi podaci dovoljni da prepoznaju potrebu da se finansijski pomogne unapredjenje i razvoj ovog sporta?

Šah, kao sport kojim se može i treba baviti svako dete, i koji pruža mogucnosti za intelektualni kao i socijalni razvoj mladih, posebno onih sa smetnjama u razvoju, treba sto pre uvesti ne samo u škole, već i ponuditi kao sportsku aktivnost kroz osnivanje novih i unapredjivanje već postojećih klubova.

Predlažemo otvaranje šahovskog kluba koji već duže vreme nije dostupan mladjoj populaciji, zbog navodnog nedostatka prostora u kome bi se odrzavali turniri. Zainteresovani mladi ljudi bi tu imali priliku da razvijaju svoja znanja i veštine, shodno svojim sposobnostima. Takodje, na taj način bi se osnažile porodice čija deca zbog zaostatka u razvoju, jedini socijalni život i druženje sa vršnjacima imaju u okviru školskog programa, a nakon završenog školovanja ostaju neprimetna za okolinu.

Finansiranjem i osnivanjem ovakvih sekcija gradska uprava bi doprinela socijalizaciji i emancipaciji kako ovih najugroženijih grupacija, tako i ostaloj deci i mladima, i pružila bi im mogućnost izbora.

Violeta Stojčić, potpredsednica SSP Bor

Tekstovi koji su objavljeni na ovom sajtu u rubici MOJ STAV su isključivo lično mišljenje autora teksta, ali se ni na koji način ne mogu podvesti pod govor mržnje i ne odražavaju nužno stavove redakcije.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde