PočetnaVestiVremeplov: TITO U MAČVI, U ZLOČINAČKIM POHODIMA AUSTROUGARSKE VOJSKE, DECEMBRA 1914.

Vremeplov: TITO U MAČVI, U ZLOČINAČKIM POHODIMA AUSTROUGARSKE VOJSKE, DECEMBRA 1914.

Beograd, 19. avgust – U „Novostima“, 16. avgusta, Boris Subašić, u tekstu „Pobeda „otpisanih“ vojnika i seljaka na Ceru: Trijumfovali iako potcenjeni i od neprijatelja i saveznika“, objavio je i fotografiju Josipa Broza, narednika 25.austrougarske divizije, uz napomenu: Tito u kaznenoj ekspediciji u Mačvi 1914. U svojim memoarima, pred smert, Broz je priznao:

Na srpskom frontu bio sam u decembru 1914., u vreme drugog povlačanja i napuštanja srpske teritorije te godine. Imao sam manju izviđačku jedinicu kojom sam komandovao i izvršavao izvesne vojničke zadatke – napisao je Tito.

Poznato je da da su Austrougari u počeku Velikog rata u Mačvi i celom Podrinju počinili neviđena zversta nad nedužnim narodom ( o tome je izvorno pisao i Asrčibald Rajs). Titova divizija bila je sastavljena od „braće“ iz Hrvatske i BiH. A za ovu istorijsku i apsolutno istinitu fotografiju (Tito u lažećem stavu sa puškom u rukama) u nekim istorijskim izvorima napominje se da da je sačinjena na Drini, u danima krvave rovovske borbe na Gučevu i Mačkovom kamenu. Pojedini istoričari veruju – da je Tito, u Drugom svetskom ratu, nekoliko godina kasnije, 26. i 27. septembra 1941. održao istoijsko vojno – političko savetovanje sa jugoslovenskim rukovodiocima narodnoslobodilačke borbe u selu Stolice kod Krupnja jer je odlično poznavao taj kraj iz prethodnog rata.

Vrlo je moguće da je Broz, nakon prelaska Austrougara preko Drine i Save 1914, učestvovao u zločinima nad narodom u Mačvi, što danas i jeste i nije od posebnog značaja.

U svakom slučaju, fotografija je autentična i ne objavljuje se prvi put u našim glasilima.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde