PočetnaIstočna SrbijaBor"ZIĐIN" KAŽNJEN JER JE GRADIO NOVU TOPIONICU BEZ SVIH DOZVOLA I SAGLASNOSTI....

„ZIĐIN“ KAŽNJEN JER JE GRADIO NOVU TOPIONICU BEZ SVIH DOZVOLA I SAGLASNOSTI. MINISTARSTVO I MINISTARKA NISU REAGOVALI!

ČITAJ MI!

Bor, 18. novembar – Sud je kaznu izrekao jer je Ziđin izgradnju i radove na proširenju topionice bakra u Boru počeo bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kako se navodi, kompanija je kažnjena sa svega 200.000, a odgovorno lice sa 30.000 dinara.

U istom postupku, kompanija je proglašena odgovornom i zbog toga što je sprovodila aktivnosti bez integrisane dozvole, najvažnije dozvole u oblasti zaštite životne sredine, za šta je kažnjena sa 250.000, dok je odgovorno lice kažnjeno sa 30.000 dinara.

Kompanija Ziđin i njeni predstavnici su pred sudom u potpunosti priznali izvršenje dela na koja je RERI ukazao tužilaštvu prijavama iz septembra i novembra 2021. godine, dok je predstavnik kompanije „Ziđin“ naveo da su postrojenja puštena u rad bez neophodnih dozvola jer je tako zahtevano.

Dodatno, predstavnici kompanije Ziđin izjavili su na sudu da su pri puštanju u rad svih postrojenja bili svesni kršenja zakona.

Pored tužilaštva, i Ministarstvo zaštite životne sredine je takođe, u više navrata, od strane RERI-ja bilo obavešteno o navedenim nezakonitostima. Uprkos saznanjima da ne poštuju ključne zakone koji obezbeđuju zaštitu životne sredine, resorna ministarka je u zvaničnim posetama Boru pohvalila izgradnju postrojenja, kompanije koja je u tom trenutku poslovala i bez integrisane dozvole.

Kazna od svega 450.000 dinara ne može biti zadovoljavajuća, međutim, prema našim saznanjima, ovo je prvi put da je neka kompanija u sudskom postupku kažnjena zbog izgradnje i sprovođenja aktivnosti bez procene uticaja na životnu sredinu„, navela je advokatkinja RERI Ljubica Vukčević.

RERI podseća da je, za svako delo ponaosob, zaprećena kazna u iznosu od 150.000 do tri miliona dinara, a da je kompanija kažnjena sa svega 200 hiljada, odnosno 250.000 dinara.

Ovako niskim novčanim kaznama dovodi se u pitanje njihova svrsishodnost, jer je očigledno da propisani novčani iznosi ne odvraćaju kompanije od ponavljanja dela, naprotiv, motivišu ih da nastave sa nezakonitom i štetnom praksom, istovremeno podstičući druge kompanije da se ponašaju na isti način„, kaže RERI.

Izvor: 021.rs
RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde