Ziđin: NIČE NAJSAVREMENIJA U SVETU ELEKTROLIZA – ROBOTI „PAKUJU“ BAKAR

0
427
Roboti preuzimaju najteže poslove, dnevo će moći da spakuju 600 tona katoda - Foto: Serbia Zijin Copper
ČITAJ MI!

Bor, 21. septembar – Nakon dve godine od početka gradnje privodi se kraju nova, najasveremenija u Evropi i svetu elektroliza bakra u blizini starog pogona na blizu 15.000 kvadratnih metara. Kapacitet je ogromnih 200.000 tona crvenog metala godišnje. Izgradnja je stajala 65 miliona dolara. Ljubiša Stamenković, upravnik Elektrolize, izjavio je listu „Kolektiv“ da je reč o najsavremenijoj elektrolitičkoj rafinaciji u Evropi, a verovatno i u svetu.

Ceo proizvodni proces je automatizovan sa tri robotske „ruke“. To će pomoći da se dnevno spakuje 600 tona katodnog bakra. Imaćemo 560 elektrolitičkih ćelija. Zanimljivo je da nove katode neće više imati „uši“ na vrhu, sada će biti veće i preavougaonog oblika. Radiće se ekonomičnije, s tim da će troškovi, posebno energenata biti znatno manji. Efikasnost je maksimalna, zaposleni radiće u boljim uslovima bez isparenja i velikih vrućina – izjavio je Stamenković.

Ljubiša Stamenković – Foto: Serbia Zijin Copper

Uposliće se i upola manje radnika, ukupno 115. Niko neće ostati bez posle, svi će biti raspoređeni u druge pogone kompanije. Najvažniji i najteži poslovi prelaze u „ruke“ robota. Sve je automatizovano, pa i pakovanje i vezivanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име