PočetnaIstočna SrbijaSusreti na Gitarijadi: STOLE IZ BORA I ZIJO VALENTINO POD "ŽELJINOM" ZASTAVOM

Susreti na Gitarijadi: STOLE IZ BORA I ZIJO VALENTINO POD „ŽELJINOM“ ZASTAVOM

Zaječar, 30. avgust – Da sport i muzika spajaju i šire prijateljstva i sa daljih i dalekih prostora, svedoči i nedavni susret na Zaječarskoj Gitarijadi Stoleta Anđelića, najpoznatijeg jugo-navijača fudbalera sarajevskog „Željezničara“ i reprezentacije bivše „Juge“ i vođe popularne rok grupe „Valentino“ iz grada na Miljacki, Zije Rizvanbegovića. „Stole iz Bora“ i „Zijo Valantino“ našli su se brzo po dolasku sarajevskih muzičara u zaječarski hotel „Srbija“ i zadržali se, uprkos napornom putu muzičara, u dužem, prijatnom razgovoru.

Zijo je to veče oko ponoći nastupao na „Gitariujadi“ i morao je bar malo da se odmori. Ja sam stigao iz blizine, iz našeg Bora s puno radosti što ću videti stare drugare i zajedničke, vatrene navijače „Želje“ i gospodina svetskog ranga, Ivice Osima. Pitao sam, u startu, Ziju da li me je neko pozdravio iz Sarajeva. I, zamislite šta mi je u dahu odgovorio:

Stole, brate mili, pa celo Sarajevo šalje ti milione pozdrava.

Nije to tek tako izrečeno, osetio se deo duše. Zaista me tamo svi znaju i svi vole. Ispričaću i dve istinite anegdote vezane za „Stoleta iz Bora“ i Sarajlije. Ovako: pre neki dan susretne me jedan borski novinar i sa druge strane ulice uzviknu: – Stole, čoveče, bio sam u Sarajevu – nema čoveka koji nije pitao za tebe. A ovaj drugi primer je, ćini mi se, još lepši: napravi jedna naša Boranka prošlog leta saobraćajni prekršaj i policajac je zaustavi u sred Sarajeva. Gleda u dokumenta i vidi da piše da je iz Bora. – Je li, mala, da l poznaješ Stoleta, „Željnog“ navijača i Osimovog prijatelja? Klimnula je glavom da je odnekud čula za mene, i policajac, uz osmeh, vrati joj dokumenta: – Srećan put, mala, i puno pozdravi Stoleta, obojica smo vezani za „Želju“, tako je to kod nas navijača…

Zija Valentino osnovao je svoju grupu „Valentino“ daleke 1982., i prvi album „Volim te još“ postao je hit. Kad su devedesetih izbili ratni suikobi nije želeo da se upušta, priča Stole, u gluposti i odmah je otišao van zemlje. Živeo je i radio u Holandiji, pa u Nemačkoj. U Zaječar je sada došao iz Sarajeva, a da li se ponovo preselio u rodni grad naš sagovornik ne zna.

Bilo mi je, razumite, neprijatno da ga pitam… Raširili smo zastavu „Želje“ i zastavu s likom dragog čoveka i velikog fudbalera i trenera, Ivice Osima. Slikali smo se se za uspomenu, do novog susreta i navijačkog pohoda bilo gde da igra „Željo„.

To veče na Gitarijati, podno zelene Kraljevice, u divnom ambijantu razdragane mladosti, momci sa Miljacke su oduševili. Orilo se „Volim te još“, „Oka tvoja dva“, „Potonule lađe“, „Jugovići“… Jedna mlada devojka sve vreme je, visoko uzdignut, držala natpis: „Valantinio, volim te“.

Vatrena ljubav prema popularnom muzičaru i njegovim hitovima, eto, ni danas nije ugasila. Kao i moja ljubav prema „Želji“ i toj bosanskoj raji, ponajviše prema velikanu fudbala, Ivici Osimu – ispriča Stole i ovaj događaj ozaren i srećan što je još jedanput podelio radost sa nekim preko puta Drine, s ljubiteljima sporta i posebno simpatizerima fudbalskog sarajevskog „Žalezničara“.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde